Engleza britanică sau americană - avantajele și dezavantajele pentru învățarea limbilor străine

Engleza britanică sau americană - avantajele și dezavantajele pentru învățarea limbilor străine

Publicat pe: 20 mar. 2023 Autor: Juraj S.

Engleza este una dintre cele mai vorbite limbi din lume și învățarea ei poate deschide multe oportunități pentru indivizi și societăți. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de învățarea limbii engleze, cursanții se confruntă adesea cu o alegere între două dialecte majore: engleza britanică și engleza americană. Ambele dialecte sunt vorbite și înțelese pe scară largă, dar există avantaje în a învăța pe oricare dintre ele. În această postare, vom explora avantajele învățării fie a limbii engleze britanice, fie a limbii engleze americane și vom oferi câteva sfaturi și resurse pentru cursanții care doresc să își îmbunătățească abilitățile în limba engleză.

Diferențe istorice între engleza britanică și americană

Engleza este lingua franca lumii moderne și este folosită ca limbă de comunicare și de comerț în multe țări. Prin învățarea limbii engleze, indivizii își pot extinde orizonturile, pot intra în contact cu persoane din diferite culturi și pot accesa o multitudine de cunoștințe și oportunități. Indiferent dacă învățați engleza britanică sau engleza americană, învățați o limbă care are o semnificație și o relevanță globală.

Unul dintre principalele motive pentru care engleza britanică și engleza americană s-au dezvoltat diferit se datorează diferențelor istorice și culturale dintre cele două națiuni. Colonizarea Americii de Nord de către britanici în secolul al XVII-lea a adus limba engleză pe continent, dar coloniștii care au venit în America vorbeau dialecte diferite și aveau pronunții, ortografii și vocabular diferite. Acest lucru a dus la dezvoltarea dialectelor regionale și a variațiilor în limba engleză.

La începuturile coloniilor, nu exista o ortografie standardizată pentru cuvintele englezești, iar ortografia cuvintelor era influențată în mare măsură de preferințele individuale și de dialectele regionale. Ca urmare, engleza americană a început să își dezvolte propriile ortografii care diferă de engleza britanică. Când Noah Webster a publicat Dicționarul american al limbii engleze în 1828, a încercat să creeze un standard pentru ortografia limbii engleze americane care să o diferențieze de engleza britanică. Webster a pledat pentru ortografii simplificate și a renunțat la utilizarea literei "u" în cuvinte precum "colour" și "favour", care au devenit "color" și "favor" în engleza americană.

Diferențele de vocabular s-au dezvoltat și ca urmare a diferențelor istorice și culturale dintre cele două națiuni. Dezvoltarea acestor diferențe a fost influențată de factori precum imigrația, clasa socială și condițiile economice. De exemplu, în engleza britanică, "lorry" este folosit pentru a se referi la un camion, în timp ce în engleza americană se folosește "truck". În mod similar, în engleza britanică, "chips" este un tip de cartof tăiat în felii subțiri care se prăjește, în timp ce în engleza americană, "chips" se referă la ceea ce britanicii ar numi "cartofi prăjiți"."

Pronunția și gramatica s-au dezvoltat, de asemenea, diferit în engleza britanică și americană, datorită influenței diferitelor accente regionale și dialecte din cadrul fiecărei variante de engleză. Aceste diferențe de pronunție și gramatică pot fi urmărite din cauza dezvoltării diferitelor accente regionale și dialecte în cadrul fiecărei variante de engleză.

Pentru a afla mai multe despre modul în care s-a dezvoltat limba engleză, accesați blogpostul nostru despre istoria și evoluția limbii engleze.

Similitudini și diferențe între engleza britanică și americană

Engleza britanică și engleza americană sunt două dialecte majore ale limbii engleze și, deși au multe asemănări, există și câteva diferențe notabile între ele. De exemplu, engleza britanică tinde să fie mai standardizată și mai formală, în timp ce engleza americană este adesea mai informală și mai practică. Engleza britanică are, de asemenea, o moștenire culturală bogată, cu literatură, teatru și film care sunt asociate cu acest dialect. Pe de altă parte, engleza americană domină în cultura populară și în mass-media și are o influență semnificativă asupra afacerilor și tehnologiei globale. Atunci când învățați limba engleză, este important să fiți conștienți de aceste asemănări și diferențe și să alegeți dialectul care se potrivește cel mai bine obiectivelor și nevoilor dumneavoastră. În general, putem împărți diferențele în 5 categorii lingvistice: ortografie, vocabular, gramatică, pronunție și expresii idiomatice. Mai jos vom trece în revistă principalele diferențe din fiecare categorie pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine care este limba potrivită pentru dumneavoastră. Pentru a afla mai multe despre asemănări și diferențe, consultați blogpostul nostru despre înțelegerea diferenței dintre engleza britanică și americană.

Diferențe de ortografie:

Engleza britanică și engleza americană diferă semnificativ în ceea ce privește ortografia. Aceste diferențe pot fi urmărite încă din primele zile ale colonizării Americii de Nord de către britanici. Dicționarul american al limbii engleze al lui Noah Webster, publicat în 1828, a fost prima încercare de standardizare a ortografiei englezei americane, pe care intenționa să o diferențieze de engleza britanică. Există mai multe diferențe de ortografie între cele două variante ale limbii engleze. De exemplu, "colour" se scrie "color" în engleza americană, în timp ce "centre" se scrie "center". În mod similar, "theatre" este "theater", "realise" este "realize", "programme" este "program", iar "analyse" este "analyze".

Diferențe de vocabular:

Diferența de vocabular este o altă distincție majoră între engleza britanică și cea americană. Există multe cuvinte care sunt folosite în mod obișnuit într-o variantă de engleză și care nu sunt folosite în cealaltă. De exemplu, în engleza britanică, "lorry" este folosit pentru a se referi la un camion, în timp ce în engleza americană se folosește "truck". În mod similar, în engleza britanică, "chips" sunt cartofi tăiați în felii subțiri care sunt prăjiți, în timp ce "chips" se referă la "cartofi prăjiți" în engleza americană. Alte exemple de diferențe de vocabular includ "lift" și "elevator", "flat" și "apartment", "biscuit" și "cookie" și "petrol" și "gasoline"." Citiți mai multe despre consolidarea vocabularului în limba engleză în acest articol de blog despre construirea unui vocabular puternic.

Diferențe gramaticale:

Există diferențe de gramatică între engleza britanică și cea americană. Una dintre cele mai vizibile diferențe este folosirea substantivelor colective. În engleza britanică, substantivele colective sunt tratate la singular, în timp ce în engleza americană, acestea sunt tratate la plural. De exemplu, în engleza britanică, "the team is playing well", în timp ce în engleza americană, "the team are playing well". Există, de asemenea, diferențe în ceea ce privește utilizarea prepozițiilor, timpul verbelor și ordinea cuvintelor, printre altele. Doriți să aprofundați mai adânc gramatica engleză? Puteți afla mai multe în acest blogpost despre greșeli gramaticale comune și cum să le evitați.

Diferențe de pronunție:

Pronunția este un alt domeniu în care există diferențe între engleza britanică și cea americană. Cea mai vizibilă diferență este în modul în care se pronunță vocalele. De exemplu, în engleza britanică, sunetul vocalic din "bath" se pronunță cu un "a" scurt, în timp ce în engleza americană se pronunță cu un "a" lung. În mod similar, sunetul vocalic din "dance" se pronunță cu un "a" scurt în engleza britanică, în timp ce în engleza americană se pronunță cu un "a" lung. Există, de asemenea, diferențe în modul în care se pronunță consoanele, unele consoane fiind pronunțate diferit în fiecare variantă de engleză.

Expresii idiomatice:

Expresiile idiomatice sunt fraze care sunt folosite pentru a transmite un anumit înțeles care poate să nu fie evident din interpretarea literală a cuvintelor folosite. Există multe expresii idiomatice care sunt folosite în engleza britanică și care ar putea să nu fie folosite în engleza americană și invers. De exemplu, în engleza britanică, "the bee's knees" este o expresie folosită pentru a descrie ceva care este excelent, în timp ce în engleza americană, "the cat's meow" este folosită pentru a transmite același înțeles. În mod similar, în engleza britanică, "cheeky" este folosit pentru a descrie pe cineva care este obraznic sau lipsit de respect, în timp ce în engleza americană, "fresh" este folosit într-un context similar.

Avantajele învățării limbii engleze britanice

Dacă sunteți interesat să învățați engleza britanică, există mai multe avantaje de luat în considerare. În primul rând, engleza britanică este cea mai vorbită limbă din lume, cu peste 1,5 miliarde de vorbitori. Acest lucru se datorează influenței istorice a Imperiului Britanic și a țărilor din Commonwealth, care au răspândit dialectul în întreaga lume. În plus, engleza britanică este mai standardizată decât engleza americană, Oxford English Dictionary și Cambridge English Corpus oferind definiții și exemple clare și autorizate de utilizare a limbii engleze britanice. De asemenea, engleza britanică este adesea considerată mai prestigioasă decât engleza americană, în special în mediile academice și profesionale. În cele din urmă, engleza britanică pune un accent mai mare pe pronunție și accent, existând o gamă largă de accente și dialecte regionale. Învățarea limbii engleze britanice îi poate ajuta pe cursanți să dezvolte o înțelegere mai precisă și mai nuanțată a pronunției engleze.

Avantajele învățării limbii engleze americane

Dacă sunteți interesat să învățați engleza americană, există și câteva avantaje de luat în considerare. În primul rând, engleza americană domină în cultura populară și în mass-media, filmele de la Hollywood, emisiunile TV americane și muzica americană influențând oameni din întreaga lume. În plus, engleza americană are o influență semnificativă asupra afacerilor și tehnologiei globale, multe companii internaționale folosind engleza americană ca lingua franca. De asemenea, engleza americană este cunoscută pentru simplitatea și caracterul său practic, punând accentul pe o comunicare clară și concisă. În cele din urmă, engleza americană este adesea mai informală și mai dezinvoltă decât engleza britanică, ceea ce poate fi avantajos în situații sociale.

Ce să alegi?

Alegerea între engleza britanică și engleza americană poate fi o decizie dificilă, iar în cele din urmă depinde de obiectivele, interesele și nevoile dumneavoastră personale. Dacă sunteți interesat de contexte academice sau profesionale (vezi blogposturile noastre despre îmbunătățirea limbii engleze de afaceri și depășirea barierelor lingvistice), sau dacă sunteți interesat de literatura, teatrul sau filmul britanic, atunci engleza britanică ar putea fi cea mai bună alegere pentru dumneavoastră. Dacă vă interesează cultura populară, mass-media sau tehnologia, sau dacă doriți să vă concentrați asupra abilităților practice de comunicare, să călătoriți sau să studiați în străinătate (aflați mai multe în acest articol de blog despre studierea limbii engleze în străinătate), atunci engleza americană ar putea fi cea mai bună alegere pentru dumneavoastră. În cele din urmă, alegerea vă aparține și nu există un răspuns corect sau greșit.

Resurse pentru învățarea limbii engleze

Indiferent de dialectul limbii engleze pe care alegeți să îl învățați, există multe resurse disponibile pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile. Iată câteva exemple:

  • Aplicații de învățare a limbilor străine: Aplicații precum Duolingo, Babbel și Rosetta Stone oferă lecții interactive și activități care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți vocabularul, gramatica și pronunția. Multe dintre aceste aplicații vă permit, de asemenea, să alegeți între engleza britanică și engleza americană, astfel încât să vă puteți adapta învățarea la dialectul ales.
  • Cursuri online: Există multe cursuri online disponibile care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți cunoștințele de limba engleză, inclusiv cursuri oferite de universități și școli de limbi străine. Site-uri precum Coursera și edX oferă cursuri gratuite sau cu costuri reduse într-o gamă largă de subiecte, inclusiv învățarea limbii engleze.
  • Podcasturi: Podcasturi precum "The English We Speak" de la BBC și "All Ears English" din Statele Unite oferă conținut atractiv și informativ care vă poate ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile de ascultare și de înțelegere. Multe dintre aceste podcasturi acoperă, de asemenea, diferențele regionale dintre engleza britanică și engleza americană.
  • Cărți: Citirea cărților în limba engleză vă poate ajuta să vă îmbunătățiți vocabularul, gramatica și abilitățile de înțelegere a lecturii. Alegeți cărți care sunt scrise în dialectul pe care doriți să îl învățați și începeți cu ceva care este potrivit pentru nivelul dvs. de competență.

Căutarea unui meditator sau a unui curs de limbi străine

Dacă vă străduiți să vă îmbunătățiți abilitățile lingvistice pe cont propriu, puteți lua în considerare posibilitatea de a obține ajutor de la un tutore sau de a vă înscrie la un curs de limba engleză. Un meditator vă poate oferi sprijin individual și vă poate ajuta să vă identificați domeniile specifice de slăbiciune. Pentru a găsi o școală de limbi străine în apropierea dumneavoastră, pur și simplu căutați, de exemplu, "școală de limbi străine Brașov" sau "curs de engleză București". Dacă nu reușiți să găsiți o școală de limbi străine în apropierea dumneavoastră, aveți totuși șansa de a obține asistență în procesul de învățare, precum și o rețea socială prin găsirea unui tutore local - veți primi în continuare sprijin educațional în învățarea limbii engleze, iar tutorele v-ar putea face cunoștință cu alte persoane din zona dumneavoastră. Găsiți un tutore local căutând, de exemplu, "tutore engleză Iași" sau "profesor engleză Cluj". Pentru a citi mai multe despre beneficiile găsirii unui tutore bun, puteți consulta blogpostul nostru despre beneficiile meditațiilor individuale.

Concluzie

În concluzie, indiferent dacă alegeți să învățați engleza britanică sau engleza americană, există multe avantaje în a învăța oricare dintre cele două dialecte. Înțelegând asemănările și diferențele dintre aceste dialecte și alegând resurse și materiale adecvate obiectivelor și nevoilor dumneavoastră, vă puteți îmbunătăți abilitățile de cunoaștere a limbii engleze și vă puteți extinde orizonturile. Pentru a vă ajuta să obțineți o bază bună și solidă pentru învățarea limbii engleze, găsiți un tutore care să vă sprijine în procesul de învățare și să vă ajute să vă stabiliți obiective și să faceți progrese. De ce să nu începeți astăzi? Învățare fericită!