Construirea unui vocabular puternic la copii: Sfaturi și strategii pe care să le încercați astăzi

Construirea unui vocabular puternic la copii: Sfaturi și strategii pe care să le încercați astăzi

Publicat pe: 13 feb. 2023 Autor: Juraj S.

Vocabularul joacă un rol foarte important în dezvoltarea și succesul viitor al unui copil, deoarece permite o comunicare eficientă, îmbunătățește abilitățile de scriere și întărește gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor. Cu toate acestea, construirea unui vocabular puternic la copii poate fi o provocare, mai ales într-o lume în care tehnologia ocupă atât de mult spațiu în viața copiilor. În acest ghid cuprinzător, vă vom împărtăși cele mai eficiente strategii pentru dezvoltarea vocabularului în limba engleză la copii, bazându-ne pe metode susținute de cercetări care s-au dovedit a fi de succes. De la jocuri de lectură și jocuri de cuvinte la învățare contextuală și exerciții de scriere, v-am pregătit sfaturi și tehnici care sunt amuzante, captivante și ușor de implementat. Indiferent dacă copilul dvs. este la început de drum sau caută să-și îmbunătățească vocabularul, acest ghid este o resursă valoroasă. Așadar, haideți să ne scufundăm și să îi oferim copilului dumneavoastră cea mai bună bază pentru un vocabular puternic și versatil.

Metoda 1: Cititul

Cititul este una dintre cele mai eficiente modalități de a construi un vocabular puternic în limba engleză la copii. Atunci când copiii citesc, ei întâlnesc cuvinte și fraze noi care le extind vocabularul și le sporesc înțelegerea limbii. De asemenea, cititul îi ajută pe copii să dezvolte o mai bună înțelegere a contextului, care este esențială pentru a utiliza în mod eficient cuvintele noi. Prin citirea unei varietăți de materiale, inclusiv ficțiune, non-ficțiune și poezie, copiii pot obține expunerea la o gamă largă de cuvinte și modele de cuvinte.

Consiliere pentru încurajarea copiilor

Căutarea este o componență foarte importantă pentru construirea unui vocabular puternic în limba engleză la copii. Oferind materiale adecvate vârstei, făcând din lectură o activitate distractivă și încurajând lectura independentă, vă puteți ajuta copilul să dezvolte o dragoste pentru limbă și un vocabular bogat de care va beneficia toată viața. Mai jos sunt 3 sugestii cheie pentru activități care încurajează copiii să citească.

  Furnizați materiale adecvate vârstei

 • Furnizarea de materiale de lectură adecvate vârstei copiilor este un pas important pentru a-i încuraja să citească. Alegeți cărți și alte materiale care se potrivesc nivelului de lectură și intereselor copilului dumneavoastră. Acest lucru îi va ajuta să se simtă încrezători și motivați să continue să citească.
 • Faceți cititul distractiv

 • Cititul poate fi o activitate distractivă și plăcută pentru copii, mai ales atunci când este abordat într-un mod jucăuș. Încurajați-i pe copii să citească făcând-o o parte din rutina lor zilnică, cum ar fi cititul înainte de culcare sau rezervarea unui timp în fiecare săptămână pentru lectura în familie. Puteți, de asemenea, să creați un colț de lectură confortabil în casa dvs. și să oferiți cărți, pături și perne pentru a face din lectură o experiență confortabilă și plăcută.
 • Încurajați lectura independentă

  .
 • Încurajarea copiilor să citească în mod independent este o parte importantă pentru a-i ajuta să își construiască vocabularul. Încurajați-vă copilul să aleagă cărți care îl interesează și să citească singur. Acest lucru îi va ajuta să își dezvolte încrederea și independența ca cititori și le va crește expunerea la cuvinte și idei noi.

Metoda 2: Conversația

Încurajarea copiilor să vorbească și să se angajeze în conversații este o componentă foarte importantă pentru dezvoltarea vocabularului lor. Participând la conversații, copiii sunt expuși la cuvinte, concepte și idei noi, ajutându-i să își extindă vocabularul și să își dezvolte abilitățile lingvistice. În plus, implicarea în conversații îi ajută pe copii să exerseze folosirea cuvintelor pe care le-au învățat în context, ceea ce poate crește înțelegerea și reținerea noului vocabular.

  Puneți întrebări

 • Întrebările sunt o modalitate simplă și eficientă de a încuraja copiii să vorbească și să se angajeze în conversație. Puneți întrebări deschise care să le permită copiilor să elaboreze și să își împărtășească gândurile și ideile, ceea ce le va oferi oportunități de a-și folosi și exersa vocabularul.
 • Încurajați copiii să pună întrebări

 • Încurajarea copiilor să pună întrebări poate ajuta, de asemenea, la dezvoltarea vocabularului lor. Acest lucru nu numai că le oferă copiilor posibilitatea de a întreba despre cuvinte noi sau concepte de care nu sunt siguri, dar le arată și importanța căutării active a informațiilor.
 • Angajați-vă în conversații cu copiii

 • Angajarea în conversații cu copiii poate fi o modalitate distractivă și eficientă de a le dezvolta vocabularul. Ascultați cu atenție ceea ce au de spus și puneți întrebări de urmărire pentru a-i încuraja să continue să vorbească. Atunci când copiii se simt ascultați și apreciați, este mai probabil ca ei să fie implicați în conversație și mai dispuși să folosească cuvinte noi de vocabular.

Metoda 3: Jocuri de cuvinte, puzzle-uri și chestionare

Activitățile precum jocurile, chestionarele și puzzle-urile sunt o modalitate distractivă și captivantă de a construi un vocabular puternic în limba engleză la copii. Aceste activități îi provoacă pe copii să gândească în mod creativ, să își amintească cuvinte noi și să le folosească în context, ceea ce ajută la consolidarea semnificației și utilizării acestora. Jocurile, chestionarele și puzzle-urile îi pot ajuta, de asemenea, pe copii să dezvolte o mai bună înțelegere a structurii limbii și a ortografiei, ceea ce este esențial pentru construirea unui vocabular puternic.

Jocuri care încurajează dezvoltarea vocabularului

Jocurile de cuvinte și puzzle-urile sunt o modalitate distractivă și captivantă de a construi un vocabular puternic în limba engleză la copii. Alegând jocuri și puzzle-uri care sunt potrivite pentru vârsta și interesele lor, vă puteți ajuta copilul să dezvolte o dragoste pentru limbă și un vocabular bogat de care va beneficia toată viața.

  Scrabble

 • Scrabble este un joc clasic de cuvinte care este potrivit pentru copiii de toate vârstele. În acest joc, jucătorii folosesc plăcuțe cu litere pentru a crea cuvinte pe o tablă de joc. Scrabble este o modalitate excelentă de a-i încuraja pe copii să-și folosească imaginația, să gândească creativ și să dezvolte dragostea pentru limbă.
 • Bananagrame

 • Bananagrams este un joc de cuvinte cu ritm rapid, perfect pentru copiii care iubesc provocările. În acest joc, jucătorii se întrec să creeze o grilă de cuvinte interconectate. Bananagrams este un mod distractiv de a-i ajuta pe copii să-și dezvolte vocabularul și să-și îmbunătățească abilitățile de ortografie.
 • Crossword Puzzles

 • Crossword puzzles sunt o modalitate clasică de a dezvolta vocabularul și de a îmbunătăți abilitățile de ortografie. Ele sunt o modalitate excelentă de a încuraja copiii să gândească critic și creativ și să se provoace să folosească cuvinte noi în context. Cuvintele încrucișate sunt, de asemenea, o modalitate distractivă de a învăța cuvinte noi și de a îmbunătăți abilitățile de vocabular.
 • Boggle

 • Boggle este un joc de cuvinte cu ritm rapid, perfect pentru copiii care iubesc provocările. În acest joc, jucătorii caută cuvinte pe o grilă de litere. Boggle este un mod distractiv de a-i ajuta pe copii să-și dezvolte vocabularul, să-și îmbunătățească abilitățile de ortografie și să-și dezvolte abilitățile de gândire critică.

Metoda 4: Asociări de cuvinte

Asocierea cuvintelor este o modalitate distractivă și eficientă de a construi vocabularul la copii. Jocul funcționează prin conectarea cuvintelor pe baza semnificațiilor, asocierilor sau asemănărilor lor. Jucând jocuri de asociere de cuvinte cu copiii, îi puteți ajuta să învețe cuvinte noi, să își îmbunătățească memoria, să își amintească și să își construiască vocabularul într-un mod distractiv și captivant. Urmând aceste 4 sfaturi de mai jos, puteți crea jocuri de asociere de cuvinte care îl vor ajuta pe copilul dvs. să dezvolte o dragoste pentru limba la care lucrează.

  Începeți cu asocieri simple de cuvinte

 • Când jucați jocuri de asociere de cuvinte cu copiii, este important să începeți cu asocieri de cuvinte simple, care sunt ușor de înțeles și de reținut pentru ei. Luați în considerare posibilitatea de a începe cu cuvinte care sunt legate de obiecte sau activități comune, cum ar fi alimente, animale sau hobby-uri.
 • Încurajați gândirea creativă

 • Încurajați-i pe copii să gândească creativ atunci când joacă jocuri de asociere de cuvinte. Acest lucru îi va ajuta să își construiască vocabularul făcând conexiuni între cuvinte la care altfel nu s-ar fi gândit.
 • Să fie o provocare

 • Faceți din jocurile de asociere de cuvinte o provocare pentru copii prin stabilirea unor limite de timp, prin creșterea dificultății pe măsură ce progresează sau prin adăugarea altor elemente de competiție, cum ar fi puncte sau premii. Acest lucru va contribui la menținerea jocului interesant și captivant pentru copii și, de asemenea, îi va ajuta să își construiască vocabularul mai repede.
 • Jocați cu un partener sau în grup

  .
 • Jocarea jocurilor de asociere de cuvinte cu un partener sau într-un grup poate fi o activitate distractivă și socială pentru copii. Acest lucru le va oferi, de asemenea, posibilitatea de a învăța de la alții, de a auzi cuvinte și idei noi și de a-și dezvolta vocabularul într-un mediu de susținere și colaborare.

Metoda 5: Mijloacele vizuale

Ajutoarele vizuale pot fi un instrument puternic pentru a-i ajuta pe copii să își construiască vocabularul. Prin combinarea imaginilor vizuale cu cuvinte noi, copiii pot face conexiuni semnificative care îi ajută să își amintească sensul cuvintelor. Ajutoarele vizuale pot, de asemenea, face procesul de învățare mai atractiv și mai plăcut pentru copii, ceea ce duce la reținere și înțelegere. Mai jos sunt câteva exemple de ajutoare vizuale care pot fi folosite pentru o învățare eficientă a limbii.

  Cartonașe

 • Cartonașele sunt un ajutor vizual simplu și eficient care îi poate ajuta pe copii să învețe cuvinte noi de vocabular. Este suficient să scrie cuvântul pe o parte a cardului și definiția pe cealaltă parte, iar copiii pot folosi cartonașele pentru a-și testa cunoștințele de vocabular.
 • Cărți de imagini

 • Cărțile cu imagini pot fi, de asemenea, un ajutor vizual excelent pentru a-i ajuta pe copii să-și construiască vocabularul. Cărțile ilustrate includ adesea ilustrații care însoțesc textul, ajutându-i pe copii să facă conexiuni între cuvinte și înțelesurile lor. De asemenea, copiii pot folosi cărțile ilustrate pentru a exersa abilitățile de citire și de înțelegere, extinzându-și și mai mult vocabularul.

Metoda 6: Învățarea contextuală

Învățarea contextuală este o modalitate eficientă și atractivă de a-i ajuta pe copii să-și construiască un vocabular puternic și divers. Prin învățarea cuvintelor în context, copiii sunt capabili să înțeleagă semnificația cuvântului într-un mod relevant pentru propriile experiențe și îi poate ajuta să rețină cuvântul mai eficient. De asemenea, acest tip de învățare îi ajută pe copii să înțeleagă relațiile dintre cuvinte și modul în care cuvintele pot fi folosite în diferite situații. Mai jos vom explica cum să punem în practică învățarea contextuală și cum să o folosim ca modalitate integrală de implicare a copilului dumneavoastră în învățarea lor.

  Exemple de propoziții și de utilizare

 • Unul dintre cele mai eficiente moduri de a preda cuvinte de vocabular în context este folosirea exemplelor de propoziții. Acest lucru îi ajută pe copii să înțeleagă semnificația cuvântului și modul în care acesta este folosit în diferite situații. Încurajați-i pe copii să repete exemplele de propoziții și să inventeze propriile propoziții folosind noul cuvânt de vocabular.
 • Utilizați povești pentru a ilustra cuvintele

 • Poveștile sunt un alt instrument excelent pentru a preda cuvintele de vocabular în context. Spunând povești care ilustrează semnificația cuvintelor, copiii sunt capabili să înțeleagă cuvintele într-un mod semnificativ și memorabil. Încurajați-i pe copii să își creeze propriile povești folosind noile cuvinte de vocabular.
 • Încurajați copiii să folosească cuvintele în conversație

 • Încurajarea copiilor să folosească cuvintele de vocabular în conversație este o altă modalitate eficientă de a-i ajuta să învețe cuvintele în context. Acest lucru se poate face prin exersarea conversației, activități de joc de rol sau pur și simplu prin încurajarea copiilor să folosească noile cuvinte în conversația de zi cu zi. Prin utilizarea cuvintelor în conversație, copiii sunt capabili să își consolideze înțelegerea cuvintelor și modul în care acestea sunt folosite în diferite situații.

Metoda 7: Angajați un meditator

A șaptea și ultima metodă pentru a ajuta un copil să își construiască un vocabular puternic în limba engleză, este să primească ajutor de la un meditator. Un meditator îl poate ajuta pe copil cu menținerea motivației, construirea încrederii și crearea unei structuri în procesul de învățare. Tutorii sunt disponibili atât online, cât și în persoană, și depinde de fiecare copil și părinte în parte să decidă ce tip de meditații este potrivit pentru ei.

Dacă doriți să găsiți un meditator, un bun punct de plecare este să căutați online, unde veți putea găsi atât lecții de limba engleză virtuale, cât și reale. În cazul în care vă decideți să găsiți un meditator local, în persoană, în orașul în care locuiți, puteți căuta prin intermediul site-urilor sau platformelor de meditații, de exemplu folosind termeni de căutare precum "meditații Brașov sau "profesor de limbi străine Iași". Înscrierea copilului dvs. la cursuri de limbi străine sau la lecții bogate în limbi străine poate oferi, de asemenea, oportunități pentru o învățare mai structurată a limbilor străine și expunerea la alți vorbitori nativi. Acestea pot fi găsite căutând clasa de engleză sau lecții de engleză "orașul dumneavoastră" (de exemplu, clasa de engleză București sau lecții de engleză Cluj). În general, rolul părinților și al persoanelor care se ocupă de copii este esențial în promovarea limbii, competențelor lingvistice, iar implicarea activă a acestora poate avea un impact semnificativ asupra abilităților lingvistice și succesului pe termen lung al copilului.

Rezumat și concluzii

În această postare, am abordat diferitele strategii și sfaturi pentru construirea unui vocabular puternic în limba engleză la copii. În concluzie, construirea unui vocabular puternic în limba engleză este extrem de benefică pentru succesul unui copil atât în viața academică, cât și în cea personală. Prin încorporarea unor strategii precum lectură, încurajarea conversației, jocuri de cuvinte și puzzle-uri, asocieri de cuvinte, ajutoare vizuale și învățare contextuală, părinții, profesorii și tutorii pot ajuta copiii să-și extindă vocabularul și să-și îmbunătățească abilitățile lingvistice generale. În plus, găsirea unui meditator bun care să înțeleagă copilul și nevoile sale de învățare, se poate dovedi o resursă valoroasă în construirea vocabularului său.

Este important de reținut că dezvoltarea unui vocabular puternic necesită timp și consecvență. Încurajați-vă copilul să citească în mod regulat, să joace jocuri de cuvinte și să vă angajați zilnic în conversații cu el și veți fi pe drumul cel bun pentru a-l ajuta să-și construiască un vocabular bogat și divers. Cheia succesului este să găsiți ceea ce funcționează cel mai bine pentru fiecare copil în parte și să faceți din construirea vocabularului o experiență atractivă atât pentru copilul dvs. cât și pentru dvs.