Pregătește-te pentru un examen de limbă engleză în 5 pași

Pregătește-te pentru un examen de limbă engleză în 5 pași

Publicat pe: 31 ian. 2023 Autor: Juraj S.

Dacă dorești să îți îmbunătățești abilitățile de limbă engleză din motive academice sau profesionale, un examen de limbă engleză poate fi o modalitate excelentă de a-ți măsura progresul și de a-ți stabili obiective de îmbunătățire. Pregătirea pentru un examen poate fi o activitate descurajantă, dar cu o pregătire temeinică, poți răsufla ușurat știind că ești pregătit să îți pui în valoare abilitățile lingvistice. În acest ghid, vom analiza câțiva pași cheie pe care îi poți face pentru a te pregăti pentru examenul de limbă engleză, inclusiv cum să parcurgi toate tipurile de examene, ce materiale de învățare să folosești și sfaturi pentru a obține scoruri maxime la certificatele de limbă engleză, cum ar fi TOEFL sau IELTS. De asemenea, vom discuta despre cele mai bune practici pentru copiii care învață limba engleză și despre sfaturi pentru a avea succes la orele de engleză.

Pasul 1: Faceți cunoștință cu formatul examenului

Înțelegerea formatului examenului este decisivă pentru a obține un rezultat bun. Ar trebui să te documentezi și să te familiarizezi cu tipurile de întrebări care vor fi puse, cu limitele de timp și cu sistemul de notare. Cunoașterea structurii examenului te va ajuta să te pregătești eficient și să îți crești șansele de reușită. Câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare:

 • Forma examenului: scris sau oral
 • Tipurile de întrebări care vă vor fi adresate
 • Limitele de timp
 • Sistemul de notare
 • Dacă ți se permite, cere examinatorului tematica examenului

De asemenea, este util să înțelegi structura fiecărei secțiuni din examen și tipurile de întrebări care vor fi adresate în fiecare secțiune. Faptul că te simți pregătit mental pentru examen te va ajuta să rămâi calm și să îți arăți abilitățile dobândite.

Exemplu de formulare de examen: examene scrise și orale

Există câteva diferențe fundamentale între examenele scrise și orale de limbă engleză, cu care este important să te familiarizezi înainte de a începe să te pregătești:

Un examen scris de limbă engleză include, de obicei, diverse tipuri de întrebări, cum ar fi cele cu variant de răspuns, de tip fill in the blank și de tip eseu, care evaluează cunoștințele gramaticale, de vocabular și de înțelegere a materialelor de lectură. Examenul poate include, de asemenea, o secțiune de scriere, în care elevul trebuie să compună un eseu sau o povestire scurtă.

Pe de altă parte, un examen oral de limbă engleză implică, de obicei, exerciții de vorbire și ascultare, cum ar fi purtarea unei conversații cu examinatorii, susținerea unei prezentări sau descrierea unei imagini sau a unui grafic. Examenul poate include, de asemenea, un exercițiu pentru pronunție, în care sunt evaluate accentul și intonația studentului. Scopul examenului oral este de a evalua capacitatea studentului de a comunica eficient în limba engleza.

Pregătirea pentru TOEFL și IELTS

Examenele TOEFL și IELTS pot avea un format ușor diferit față de examenele școlare obișnuite, deoarece acestea sunt teste cu o structură standard care evaluează nivelul de cunoaștere a limbii engleze. TOEFL și IELTS testează toate cele patru abilități ale limbii engleze: citire, scriere, vorbire și ascultare, așa că este important să exersezi și să îți îmbunătățiți abilitățile în fiecare dintre aceste domenii.

De asemenea, este important să rețineți că TOEFL și IELTS sunt examene competitive și că pregătirea pentru ele necesită timp și efort suplimentar.

Etapa 2: Stăpânește elementele de bază: vocabular, gramatică și pronunție

Când te pregătești pentru un examen scris sau oral de limbă engleză, cele trei elemente de bază pe care trebuie să te concentrezi sunt vocabularul, gramatica și, pentru examenele orale, pronunția. Acestea vor oferi baza examenului, indiferent de tema sau de forma examenului.

Cum să îți îmbunătățești vocabularul

Vocabularul este o componentă fundamentală în orice examen de limbă engleză. Pentru a-ți îmbunătăți vocabularul, poți încerca aceste 10 metode de învățare:

 • Schimbarea limbii de pe telefon, calculator și conturile de social media în limba engleză pentru o expunere zilnică la limbă
 • Citește articole de blog în limba engleză despre subiecte de interes
 • Citește cărți, ziare și reviste în limba engleză
 • Vizionarea de filme în limba engleză, cu subtitrare dacă este necesar
 • Întocmirea unui jurnal în limba engleză
 • Căutarea de grupuri de studiu în care puteți vorbi între voi în limba engleză
 • Utilizarea unor resurse online pentru a învăța cuvinte noi și înțelesurile lor
 • Stabilirea unui obiectiv de a învăța cel puțin 3-4 cuvinte noi în fiecare zi
 • Asigură-te că înveți aceste cuvinte în context sau în propoziții, astfel încât să te simți confortabil folosindu-le
 • Dacă știi tema examenului, găsește materiale de învățare care au legătură cu tema - este, de asemenea, o bună ocazie de a viziona filme cu o temă similară
 • De asemenea, încearcă să înveți cuvinte care sunt utilizate în mod obișnuit în subiecte specifice, cum ar fi afaceri, știință sau tehnologie, deoarece examenul poate include adesea întrebări pe aceste subiecte.

  Cum să îți îmbunătățești gramatica

  În continuare, trebuie să vă exersezi gramatica, mai ales atunci când dai un examen scris. Pentru a-ți îmbunătăți gramatica limbii engleze, poți urma aceste sfaturi de învățare:

  • Practică scrierea în limba engleză în mod regulat
  • Studiază cărți de gramatică și resurse online
  • Citește texte în limba engleză pentru a te expune la structuri gramaticale corecte
  • Fă un curs de engleză online pentru a învăța regulile gramaticale și pentru a primi un feedback
  • Exersează cu vorbitori nativi pentru a-ți face o idee despre cum este folosită limba într-un context natural
  • Utilizează aplicații de învățare a limbilor străine pentru a te ajuta să îți îmbunătățești gramatica prin exerciții și lecții interactive

  Cum să îți îmbunătățești pronunția

  În cele din urmă, pentru a fi pe deplin pregătit pentru un examen de limbă engleză, în special pentru un examen oral, trebuie să îți exersezi accentul și intonația. Urmând acești pași, te poți pregăti în cel mai bun mod posibil:

  • Exersează vorbirea în limba engleză în mod regulat
  • Ascultă vorbitori nativi pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de ascultare
  • Învățați vocabularul și frazele cheie
  • Practică abilitățile de conversație
  • Întocmește prezentări sau discursuri
  • Lucrează la intonație

  Pro-tip: Folosiți materiale din viața reală

  Utilizarea materialelor din viața reală, cum ar fi articole, podcast-uri și videoclipuri, este o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți abilitățile de citire și ascultare. Acest tip de materiale te va expune la stilul și formatul limbii engleze așa cum este folosit în situații din viața reală și te va ajuta să înțelegi nuanțele limbii.

  Pasul 3: Obține ajutor de la un tutore

  Un tutore sau un mentor poate fi incredibil de util atunci când te pregătești pentru un examen de limbă engleză, deoarece îți poate oferi instruire personalizată și sprijin adaptat la nevoile și obiectivele tale specifice. De asemenea, un mentor poate lucra cu tine în domeniul specific în care s-ar putea să ai dificultăți, cum ar fi gramatica, vocabularul sau pronunția. De asemenea, aceștia te pot ajuta să îți exersezi și să îți îmbunătățești abilitățile de vorbire și de ascultare într-un cadru real, care sunt esențiale pentru examenele orale. Mulți profesori sau meditatori de limba engleză își oferă serviciile online, astfel încât poți urma cursurile de engleză din confortul propriei case, indiferent de locația ta.

  Dacă dorești să găsești un profesor care face meditații de engleză în zona în care locuiți, le poți găsi, de asemenea, online - unele platforme de învățare ce vor oferi o opțiune de căutare unde poți căuta oferte locale, de exemplu, cursuri de engleză în București, lecții de engleză în Timișoara, un profesor de engleză în Cluj-Napoca sau un meditator de engleză în Iași.

  Lucrul cu un meditator poate fi benefic și dacă te pregătești pentru un examen de certificare a cunoștințelor de limbă engleză, cum ar fi TOEFL sau IELTS. Un tutore îți poate oferi strategii de susținere a testului și materiale de practică pentru a te ajuta să îți îmbunătățești abilitățile. De asemenea, te poate ajuta să identifici zonele în care trebuie să te concentrezi atunci când studiezi.

  Când cauți un meditator sau un profesor de limba engleză, este important să iei în considerare calificările tutorelui pentru a te asigura că acesta are cunoștințele și experiența necesare pentru a te ajuta să îți atingi obiectivele. Iată câteva calificări pe care trebuie să le căuți la un meditator de engleză:

  • O diplomă în limba engleză sau într-un domeniu aferent
  • O certificare de predare, cum ar fi TESOL, CELTA sau DELTA
  • Experiență în predarea limbii engleze unor vorbitori non-nativi
  • Familiaritate cu examenul pentru care vă pregătiți
  • Referințe pozitive sau mărturii de la studenții anteriori

  De asemenea, este important de reținut că a avea un tutore cu calificările potrivite nu este singurul factor de luat în considerare, ci este important să găsești un meditator cu care să te simți confortabil. Cineva cu care poți comunica cu ușurință și care este capabil să își adapteze stilul de predare pentru a se potrivi stilului tău de învățare pentru a te ajuta să rămâi motivat și organizat.

  Pasul 4: Rămâi organizat

  Abordarea organizată este importantă atunci când te pregătești pentru un examen de limbă engleză. Crearea unui program de studiu (și respectarea lui!) și acordarea timpului necesar pentru a studia și a lucra la domeniile pe care trebuie să le îmbunătățești cel mai mult, te va ține pe drumul cel bun. De asemenea, ar trebui să observi progresul și să îți ajustezi programul de studiu în funcție de necesități. Este bine să faci și pauze și să ai un timp special pentru activități de relaxare și recreere.

  O abordare organizată a studiului pentru un examen de limba engleză nu numai că te va ajuta să rămâi concentrat și motivat, dar îți va asigura, de asemenea, că îți folosești eficient timpul de studiu. Există multe modalități de a rămâne organizat și de a profita la maximum de timpul de studiu, iar câteva sfaturi sunt enumerate mai jos:

  Creeză un program de studiu:

  Fă un plan de studiu și respectă-l. Asigură-te că îți rezervi suficient timp pentru a studia și a lucra la domeniile pe care trebuie să le îmbunătățești cel mai mult. Acest lucru te va ajuta să rămâi pe drumul cel bun și să profitați la maximum de timpul de studiu.

  Găsește lecții sau cursuri de engleză:

  Poți face lecții sau cursuri de limba engleză, fie că este vorba de lecții în persoană, online sau prin intermediul unui program de studiu individual. Acest lucru îți va asigura că înveți de la un profesionist și că vei primi îndrumarea potrivită pentru examen.

  Să-ți urmărești progresul:

  Ține un jurnal sau un caiet în care să îți urmărești progresul, să iei notițe și să notezi orice cuvinte noi de vocabular și reguli gramaticale pe care le înveți. În acest fel, te poți întoarce cu ușurință și poți revizui materialul pe care l-ați parcurs.

  Organizează-ți materialele de studiu:

  Păstrează materialele de studiu organizate și ușor accesibile. Folosește cartonașe sau alte ajutoare de memorie pentru a te ajuta să memorezi vocabularul și regulile gramaticale importante.

  Rămâi motivat:

  Găsește un grup de studiu sau un partener de studiu pentru a rămâne motivat și responsabil. Recompensează-te atunci când îți atingi anumite scopuri sau când termini o sarcină dificilă.

  Pasul 5: Exersează!

  Acest lucru este esențial atunci când vine vorba de pregătirea pentru un examen de limbă engleză. Cu cât exersezi mai mult, cu atât te vei simți mai confortabil cu formatul examenului și cu tipurile de întrebări care vor fi puse. O modalitate de a exersa este de a face teste de practică și de a lucra pe modele de întrebări. Acest lucru te va ajuta să îți faci o idee despre tipurile de întrebări care vor fi la examen și, de asemenea, te va ajuta să îți îmbunătățești abilitățile generale de a susține un test. În plus, vă puteți exersa gramatica, vocabularul și pronunția citind, scriind și vorbind în limba engleză cât mai mult posibil.

  Câteva modalități practice de a exersa în mod regulat pentru un examen de limbă engleză sunt următoarele:
  • Cronometrează-te atunci când faci modele de teste
  • Vorbește și scrie cu un vorbitor nativ
  • Fă o simulare de examen
  • Lucrează toate secțiunile examenului
  • Dacă este posibil, călătorește pentru exersa limbă

  Ajută un copil să se pregătească pentru un examen de limbă engleză

  Dacă sunteți un părinte care își ajută copilul să se pregătească pentru un examen de limbă engleză, există mai multe modalități de a-l ajuta. Copiii care învață limba engleză ca a doua limbă se pot confrunta cu provocări, cum ar fi dificultatea de a înțelege și de a folosi structuri gramaticale noi, lipsa de fluență și un vocabular limitat. Cu toate acestea, cu o abordare și resurse adecvate, copiii pot învăța engleza în mod eficient. Printre metodele eficiente se numără asigurarea unui mediu de învățare încurajator, utilizarea de mijloace vizuale și activități practice, precum și utilizarea de vorbitori nativi de limbă engleză ca profesori sau meditatori. În plus, oportunitățile oferite copiilor în a exersa vorbirea și ascultarea într-un cadru natural, cum ar fi prin conversație și joc, îi poate ajuta să își îmbunătățească fluența.

  Iată câteva modalități prin care vă puteți ajuta copilul să se pregătească pentru un examen de limbă engleză:

  • Încurajați-l să citească o varietate de texte în limba engleză, cum ar fi cărți și desene animate. Acest lucru îi va ajuta să-și îmbunătățească vocabularul, gramatica și abilitățile de înțelegere.
  • Puneți-i să exerseze scrierea în limba engleză, cum ar fi compunerea de basme, povestiri scurte sau poezii jucăușe. Acest lucru îi va ajuta să își îmbunătățească abilitățile de scriere și să își dezvolte capacitatea de a se exprima clar în scris.
  • Fă-i să exerseze ascultarea și vorbirea în limba engleză. Acest lucru se poate face punându-i să urmărească filme sau emisiuni TV în limba engleză sau purtând conversații ușoare, de exemplu, în timpul cinei.
  • Ajutați-i să exerseze gramatica și vocabularul în moduri distractive. Acest lucru se poate face prin exerciții și teste.
  • Angajați un meditator sau înscrieți-i la un curs de limba engleză. Acest lucru le va oferi sprijin și îndrumare suplimentară pentru a-i ajuta să se pregătească pentru examen.
  • Încurajați-i și ajutați-i să își gestioneze timpul și să rămână organizați. Acest lucru îi va ajuta să rămână pe drumul cel bun și să profite la maximum de timpul de studiu.

  În cele din urmă, susțineți-i și încurajați-i și amintiți-le că practica și munca îi vor ajuta să atingă succesul.

  >. Concluzie

  În concluzie, pregătirea pentru un examen de limbă engleză este o sarcină dificilă, dar cu o mentalitate și o abordare corectă, vă puteți atinge obiectivele. Înțelegând formatul examenului, îmbunătățindu-vă vocabularul, exersând și folosind materiale autentice, veți fi pe drumul cel bun spre succes. În plus, colaborarea cu un meditator sau urmarea unor cursuri de engleză vă poate oferi instruirea personalizată și sprijinul de care aveți nevoie pentru a vă atinge obiectivele.