Cum să alegeți certificarea în limba engleză potrivită pentru cariera dumneavoastră

Cum să alegeți certificarea în limba engleză potrivită pentru cariera dumneavoastră

Publicat pe: 3 feb. 2023 Autor: Juraj S.

Engleza este limba globală de afaceri, iar obținerea unei certificări în acest domeniu vă poate oferi un avantaj în cariera dumneavoastră. Dar, cu atât de multe opțiuni disponibile, poate fi dificil să știi care este certificarea potrivită pentru tine. În această postare de pe blog, vă vom prezenta diferitele tipuri de certificări în limba engleză și vă vom ajuta să o alegeți pe cea care se potrivește cel mai bine cu obiectivele dumneavoastră profesionale.

Înțelegerea diferitelor tipuri de certificări în limba engleză

În primul rând, este important să înțelegem diferitele tipuri de certificări în limba engleză. Există două categorii principale: engleză generală și engleză pentru afaceri. Certificările de engleză generală, cum ar fi Sistemul Internațional de Testare a Limbii Engleze (IELTS) și Testul de Engleză ca Limbă Străină (TOEFL), vă testează nivelul general de cunoaștere a limbii. Aceste teste sunt utilizate de guverne, universități și angajatori din întreaga lume pentru a evalua abilitățile lingvistice ale vorbitorilor non-nativi.

Certificările de engleză pentru afaceri sunt teste de limbă engleză concepute special pentru persoanele care lucrează într-un mediu de afaceri sau corporativ. Aceste teste evaluează capacitatea unei persoane de a comunica eficient în limba engleză într-un cadru profesional și măsoară competențele lingvistice cheie legate de afaceri, cum ar fi cititul, scrisul, vorbitul și ascultatul.

Există mai multe certificări populare de engleză pentru afaceri, inclusiv examenele BEC (Business English Certificate), testul BULATS (Business Language Testing Service) și TOEIC (Test of English for International Communication). Fiecare test are propriul format, conținut și cerințe unice, așa că este important să le cercetați pe fiecare și să stabiliți care dintre ele se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Analizați-vă obiectivele profesionale

.

Din cauza acestor diferențe între tipurile de certificări în limba engleză, primul pas în alegerea unei certificări este să luați în considerare obiectivele dumneavoastră profesionale. Dacă doriți să lucrați într-un mediu de afaceri sau academic, o certificare de engleză pentru afaceri poate fi mai utilă. Pe de altă parte, dacă doriți să studiați sau să lucrați într-o țară unde se vorbește limba engleză, o certificare de engleză generală poate fi mai potrivită. În plus, dacă intenționați să lucrați într-o anumită industrie, este o idee bună să cercetați ce certificări sunt recunoscute și acceptate în cadrul industriei respective.

Certificări specifice unei industrii

Nu sunteți sigur ce certificări sunt recunoscute în domeniul dumneavoastră de activitate? Mai jos am adunat o listă cu unele dintre principalele industrii care necesită certificări specific, care sunt recunoscute și acceptate de industrii și organizații din întreaga lume:

Sănătate

Certificări de engleză medicală, cum ar fi Testul Internațional de Limba Engleză Medicală (IMELT) și Testul de Engleză pentru Comunicare Internațională (TOEIC).

Drept

Certificări de engleză juridică, cum ar fi Cambridge English: Legal (ILEC) și Testul de Engleză pentru Avocați Internaționali (TOEIL).

Finanțe

Certificări de engleză financiară, cum ar fi Cambridge English: Financial (ICFE) și Test of English for Financial Services (TOEFS).

Aviație

Certificări de engleză pentru aviație, cum ar fi Aviation English Language Testing System (AELTS) și Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI).

Maritime

Certificări de engleză maritimă, cum ar fi testul de engleză maritimă (MET) și Testul Internațional de Limba Engleză Maritimă (IMEL).

Educație

Certificări de engleză pentru scopuri academice (EAP), cum ar fi Pearson Test of English Academic (PTE Academic) și Cambridge English: Advanced (CAE) sunt recunoscute și acceptate de către universități și instituții de învățământ din întreaga lume în scopul admiterii și plasării.

Ospitalitate

Certificările de engleză pentru ospitalitate, cum ar fi English for Hotels and Tourism (EHT) și Cambridge English: Hospitality (CEH).

Nivelul de dificultate

Un alt factor important de luat în considerare este nivelul de dificultate. Unele certificări, cum ar fi IELTS și TOEFL, sunt considerate mai dificile decât altele și pot necesita o pregătire mai intensă. Dacă abia începeți să învățați limba engleză, poate fi mai bine să începeți cu o certificare de nivel inferior și să urcați în grad. De exemplu, Cambridge English: Key (KET) și Cambridge English: Preliminary (PET); sunt certificările de nivel de bază. Aceste certificări sunt mai ușoare decât IELTS și TOEFL și sunt potrivite pentru persoanele care au cunoștințe de bază de limba engleză.

Certificările de limba engleză sunt disponibile într-o varietate de niveluri, fiecare dintre ele răspunzând unui nivel de competență diferit. Iată o defalcare a unora dintre cele mai populare certificări, aranjate în funcție de dificultate:

Nivel începător:

 • Cambridge English: Key (KET)
 • Cambridge English: Preliminary (PET)
 • Sistemul internațional de testare a limbii engleze (IELTS) - Formare generală

Nivel intermediar:

 • Cambridge English: First (FCE)
 • IELTS - Formare generală
 • Test Oxford de limba engleză (OTE)
 • Test of English as a Foreign Language (TOEFL) - iBT

Nivelul Upper-Intermediate:

 • Examen de engleză Cambridge: Avansat(CAE)
 • IELTS - Academic
 • Test Pearson de engleză academică(PTE Academic)
 • TOEFL - iBT

Nivel avansat:

 • Cambridge English: Proficiency (CPE)
 • IELTS - Academic
 • PTE Academic
 • TOEFL - iBT

Este important de reținut că, deși aceste certificări sunt recunoscute în mod obișnuit de angajatori și organizații din întreaga lume, iar acceptarea și recunoașterea unei anumite certificări poate varia în funcție de industrie sau de țară.

Costuri și limitări de timp

Costul certificărilor în limba engleză poate varia în funcție de test și de locația în care îl susțineți. Iată o estimare aproximativă a costului unor certificări populare de engleză în euro:

 • TOEFL: 190 - 220 euro
 • IELTS: 180 - 220 euro
 • Cambridge English: First (FCE): 190 - 220 euro
 • Cambridge English: Avansat(CAE): 190 - 220 euro
 • Cambridge English: Proficiency (CPE): 190 - 220 euro
 • PTE Academic: 190 - 220 euro
 • TOEIC: 140 - 160 de euro

Aceste prețuri pot varia în funcție de centrul de testare și de țară, iar unele centre de testare pot percepe taxe suplimentare pentru costuri administrative sau de altă natură. De asemenea, menționăm faptul că, pe lângă costul testului, este posibil să trebuiască să plătiți și pentru materiale de pregătire, cum ar fi ghiduri de studiu, cursuri sau meditații, care se pot adăuga la costul total al obținerii unei certificări în limba engleză.

Formatul testului

De asemenea, ar trebui să luați în considerare formatul testului pe care îl folosește certificarea. Unele certificări sunt teste pe calculator, în timp ce altele se susțin pe hârtie. Unele certificări includ un test de vorbire, în timp ce altele nu. Dacă nu vă simțiți confortabil cu un format anume, puteți lua în considerare o altă certificare. De asemenea, menționăm faptul că unele certificări au opțiunea de a susține testul online, ceea ce poate fi o opțiune mai convenabilă pentru unii candidați.

Pentru a vă oferi o imagine de ansamblu a diferitelor forme de testare, iată cele mai comune certificări în limba engleză și formatele acestora:

 • TOEFL (Test of English as a Foreign Language): întrebări cu variante multiple de răspuns, eseuri și sarcini de vorbire, care testează abilitățile de citire, ascultare, vorbire și scriere.
 • IELTS (Sistemul Internațional de Testare a Limbii Engleze): întrebări cu variante multiple de răspuns, eseuri și sarcini de vorbire, testând abilitățile de citire, scriere, vorbire și ascultare.
 • TOEIC (Test of English for International Communication): întrebări cu variante multiple de răspuns, care testează abilitățile de ascultare și citire.
 • Examene Cambridge English (de exemplu, CAE, CPE, FCE): întrebări cu variante multiple de răspuns, eseuri și sarcini de exprimare orală, testând abilitățile de citire, scriere, exprimare orală și ascultare.
 • PTE (Pearson Test of English): test computerizat cu întrebări cu variante multiple de răspuns, testarea abilităților de citire, scriere, exprimare orală și ascultare.

Fiecare test măsoară competența lingvistică în limba engleză în moduri diferite și are un format unic, așa că este important să cercetați care este cel mai bun pentru obiectivele și nevoile dumneavoastră.

Resurse de pregătire și de studiu

Resursele de pregătire și de studiu sunt, de asemenea, un factor important de luat în considerare atunci când alegeți o certificare de limba engleză. Unele certificări, cum ar fi IELTS și TOEFL, au la dispoziție o gamă largă de resurse de pregătire, inclusiv ghiduri de studiu oficiale, teste practice și meditații online. Alte certificări pot avea mai puține resurse disponibile. Este o idee bună să cercetați resursele de pregătire și de studiu disponibile pentru certificarea care vă interesează pentru a vă asigura că aveți acces la materialele de care aveți nevoie pentru a vă pregăti eficient. În plus, este posibil să doriți, de asemenea, să luați în considerare dacă certificarea are centre de testare autorizate sau tutori care vă pot oferi îndrumare și sprijin în timpul pregătirii dumneavoastră.

Mai jos găsiți câteva sfaturi despre cum să vă pregătiți pentru un test de certificare în limba engleză - puteți, de asemenea, verifica și blogpostul nostru despre cum să vă pregătiți pentru un examen de limba engleză.

 • Familiarizați-vă cu formatul: înțelegeți structura testului, tipul de întrebări puse și tipurile de exerciții (de exemplu, alegere multiplă, eseuri scrise, sarcini de vorbire etc.).
 • Exersați în mod regulat: faceți teste de practică și lucrați la exemple de întrebări pentru a vă face o idee despre formatul testului și pentru a vă îmbunătăți abilitățile.
 • Îmbunătățiți-vă competențele lingvistice: concentrați-vă asupra domeniilor în care aveți nevoie de îmbunătățiri (de exemplu, gramatică, vocabular, pronunție etc.) și exersați în mod regulat pentru a vă îmbunătăți.
 • Faceți teste simulate: faceți simulări de teste în condiții realiste pentru a vă ajuta să vă obișnuiți cu formatul testului.
 • Obțineți feedback: obțineți feedback de la un tutore sau de la un meditator cu privire la performanțele dumneavoastră pentru a vă ajuta să identificați zonele unde vă puteți îmbunătăți.

Exemple de resurse de studiu

Resursele de studiu pentru testul de certificare în limba engleză includ materiale oficiale de pregătire a testului, meditații online, tutori, teste practice, ghiduri de studiu, resurse online și programe de schimb lingvistic. Aceste resurse au scopul de a-i ajuta pe cei care susțin testul să se familiarizeze cu formatul testului, să își îmbunătățească cunoștințele de limba engleză și să își sporească șansele de reușită la test. Prin combinarea diferitelor resurse și a unei practici consecvente, persoanele își pot maximiza pregătirea pentru test.

Când vă propuneți să obțineți o certificare în limba engleză, este o idee bună să folosiți cât mai multe resurse de studiu pe care le aveți la dispoziție, pentru a vă pregăti pentru diferitele aspecte ale formei de testare. Câteva idei de materiale de pregătire sunt enumerate mai jos:

Materiale oficiale de pregătire pentru test

Materialele oficiale de pregătire sunt cele mai bune și actualizate resurse pentru pregătirea pentru test. Aceste materiale sunt de obicei create de furnizorul de teste și includ teste de practică, exemple de întrebări și ghiduri de studiu concepute special pentru test.

Cursuri online

Cursurile online pot fi o modalitate convenabilă și flexibilă de a vă pregăti pentru test. Aceste cursuri includ, de obicei, lecții interactive, teste de practică și un feedback cu privire la performanța dumneavoastră. Unele cursuri online oferă, de asemenea, cursuri live cu un profesor, ceea ce poate fi util pentru a obține o instruire personalizată.

Tutori sau meditatori

Angajarea unui tutore sau a unui profesor vă poate oferi instruire personalizată și feedback cu privire la abilitățile dumneavoastră lingvistice. Un meditator vă poate ajuta să identificați domeniile în care aveți nevoie de îmbunătățiri și vă poate oferi practică orientată pentru a vă îmbunătăți abilitățile. Consultați blogpostul nostru despre pregătirea pentru un examen de limba engleză pentru sfaturi despre cum să găsiți un meditator.

Pro-tip:

Dacă doriți să găsiți un meditator de limba engleză aproape de locul în care locuiți, puteți căuta online oferte locale, de exemplu cursuri de engleză în București, lecții de engleză în Cluj, un profesor de engleză în Constanța sau un meditator de engleză în Craiova.

Teste practice

Testele practice sunt o parte importantă a pregătirii pentru test. Acestea vă pot ajuta să vă faceți o idee despre formatul testului, tipul de întrebări puse și abilitățile testate. Efectuarea regulată a testelor practice vă poate ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile și să vă creșteți încrederea în ziua testului.

Resurse online

Există multe resurse online disponibile care vă pot ajuta să vă pregătiți pentru test, inclusiv platforme de meditații, site-uri web, aplicații și forumuri. Aceste resurse vă pot pune la dispoziție teste de practică, exemple de întrebări și alte materiale care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți competențele lingvistice.

Concluzie

În concluzie, alegerea testului de certificare în limba engleză potrivit este o decizie importantă care poate avea un impact semnificativ asupra carierei dumneavoastră. Fie că sunteți un student care dorește să fie admis la o universitate unde se vorbește limba engleză sau un profesionist care dorește să-și îmbunătățească perspectivele profesionale, există un test potrivit pentru dumneavoastră.

Prin luarea în considerare a obiectivelor personale, a cerințelor profesionale și a cunoștințelor de limba engleză, puteți determina ce test se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră. Cercetând fiecare test, căutând sfaturi de la profesioniști din domeniul dvs. și utilizând resursele oficiale de pregătire a testului veți putea să luați o decizie în cunoștință de cauză.

Investirea de timp și efort în pregătirea pentru un test de certificare a cunoștințelor de limba engleză poate demonstra angajamentul dvs. față de cunoașterea limbii engleze și vă poate crește șansele de succes în domeniul profesional ales. Așadar, alegeți cu înțelepciune și faceți primul pas spre atingerea obiectivelor dumneavoastră profesionale!