Vocabular esențial de franceză pentru începători: Începeți astăzi călătoria dumneavoastră lingvistică

Vocabular esențial de franceză pentru începători: Începeți astăzi călătoria dumneavoastră lingvistică

Publicat pe: 20 mar. 2023 Autor: Juraj S.

Începerea călătoriei de învățare a unei noi limbi străine este un efort interesant și plin de satisfacții. În calitate de începător care învață franceza, este esențial să stabiliți o bază solidă de vocabular pentru a facilita comunicarea și înțelegerea eficientă. Stăpânirea vocabularului este un lucru esențial al limbii franceze; nu numai că vă va ajuta să vă întăriți încrederea în abilitățile dumneavoastră lingvistice, dar va servi și ca o temelie pentru înțelegerea structurii și gramaticii limbii.

Niciodată nu este prea târziu pentru a învăța o nouă limbă, atâta timp cât aveți suficientă răbdare și disciplină. Cu toate acestea, începerea învățării unei limbi străine de mic copil are multiple beneficii, de la înțelegerea culturală la fluența timpurie. Dacă ajutați un copil să învețe franceza, puteți citi acest articol de blog pentru mai multe informații despre Importanța învățării timpurii a limbilor străine.

Categorii de vocabular esențial

Acest articol de blog vă va oferi un ghid complet al categoriilor esențiale de vocabular francez pe care orice începător ar trebui să le cunoască. Vom aborda salutul și expresiile de bază, numerele, zilele săptămânii și lunile, culorile, familia și relațiile personale, mâncarea și mesele, călătoriile și direcțiile, verbele uzuale și conjugarea, precum și adjectivele și adverbele. Prin familiarizarea cu aceste categorii fundamentale de vocabular, veți fi bine pregătiți pentru a începe conversații, a cere indicații și a vă exprima gândurile în limba franceză. Dacă sunteți un părinte care dorește să își susțină copilul în învățarea limbii franceze, consultați acest articol de pe blog despre Consolidarea unui vocabular puternic la copii pentru sfaturi și trucuri de învățare a limbii.

Trucuri pentru memorarea vocabularului și strategii de învățare a limbii

Cum începeți să învățați vocabularul limbii franceze, este esențial să dezvoltați tehnici eficiente de memorare și strategii de învățare pentru a reține cuvintele și frazele noi. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta pe parcurs:

Repetiție: Revedeți și exersați în mod regulat noul vocabular pentru a vă întări memoria. Cartonașele flash, aplicațiile mobile sau sistemele de repetiție spațioasă pot fi instrumente utile în acest scop.

Context: Învățați cuvintele și frazele în contextul unor propoziții sau al unor situații din viața reală. Această abordare vă va ajuta să înțelegeți utilizarea și semnificația corectă a noului vocabular.

Asociere: Creați asocieri între cuvintele noi și concepte sau imagini familiare. De exemplu, ați putea asocia cuvântul francez "pomme" (măr) cu o imagine a unui măr sau cu cuvântul englezesc "palm", care sună similar."

Practicați: Implicați-vă în conversații cu vorbitori nativi, alăturați-vă unui grup de schimb de limbi străine sau exersați vorbirea cu voce tare pentru a vă îmbunătăți pronunția și fluența.

Imersiune: Înconjurați-vă de limba franceză ascultând muzică, vizionând filme, citind cărți sau urmărind conturi de social media în limba franceză. Această expunere vă va ajuta să vă familiarizați mai bine cu limba și să vă consolidați vocabularul.

Contextul cultural și oportunitatea folosirii diferitelor saluturi

Înțelegerea contextului cultural și a utilizării adecvate a diferitelor saluturi este esențială pentru o comunicare eficientă în limba franceză. Francezii acordă o mare importanță politeții și formalității, iar folosirea salutului potrivit pentru o anumită situație vă va ajuta să faceți o impresie pozitivă. Iată câteva puncte cheie de care trebuie să țineți cont atunci când folosiți salutul în limba franceză:

Saluturi formale vs. informale: Nivelul de formalitate în salutul dumneavoastră depinde de relația cu persoana căreia vă adresați și de situație. "Bonjour" (Bună ziua) este un salut formal adecvat pentru majoritatea situațiilor, în special atunci când vă adresați unei persoane mai în vârstă sau într-un context profesional. "Salut" (Salut/Bună) este un salut mai informal, potrivit pentru prieteni apropiați, colegi sau persoane mai tinere.

Ora zilei: Salutul în franceză se poate schimba în funcție de ora din zi. "Bonjour" este folosit în timpul zilei, în timp ce "Bonsoir" (Bună seara) este folosit seara. Este important să faceți această distincție pentru a arăta că sunteți conștienți de oră și pentru a demonstra respect și politețe.

Familiaritate: În cultura franceză, este obișnuit să salutați cunoscuții, colegii sau chiar străinii cu un salut politicos, cum ar fi "Bonjour" sau "Bonsoir". O simplă recunoaștere, cum ar fi un semn din cap sau un zâmbet, poate fi, de asemenea, considerată adecvată atunci când treceți pe lângă cineva cunoscut.

Salutări fizice: În Franța, se obișnuiește să salutați prietenii apropiați și familia cu "la bise", un sărut ușor pe fiecare obraz. Cu toate acestea, acest lucru este de obicei rezervat persoanelor pe care le cunoașteți și nu este folosit în contexte profesionale sau cu străinii. În situații formale sau profesionale, o strângere de mână fermă este un mod mai potrivit de a saluta pe cineva.

Titluri și formalitate: Atunci când vă adresați unei persoane pe care nu o cunoașteți bine sau într-un cadru formal, este politicos să folosiți "Monsieur" (Domnule) pentru bărbați și "Madame" (Doamnă) pentru femei, urmat de numele de familie, dacă este cunoscut. Acest lucru arată respect și politețe.

Exemple de saluturi comune și expresii de bază

Când începeți călătoria dumneavoastră în limba franceză, este esențial să vă familiarizați cu saluturile comune și expresiile de bază. Aceste fraze vă vor ajuta să navigați în conversațiile de zi cu zi și să demonstrați politețe și curtoazie atunci când interacționați cu vorbitori nativi de franceză. În această secțiune, vom explora unele dintre cele mai frecvent utilizate saluturi și expresii franceze care vor servi ca elemente de bază pentru abilitățile dumneavoastră de conversație. Stăpânind aceste fraze fundamentale, veți fi bine pregătiți să vă angajați în interacțiuni simple, dar semnificative în limba franceză.

Saluturi comune în limba franceză

 • Bonjour - Bună ziua/ Bună
 • Salut – Bună/salut
 • Bonsoir - Bună seara
 • Au revoir - La revedere

Expresii de bază pentru politețe și utilizare zilnică

 • Merci - Mulțumesc
 • S'il vous plaît - Vă rog
 • Excusez-moi - Scuzați-mă
 • De rien - You're welcome
 • (Cu plăcere)

Numără în franceză

Stăpânirea numerelor în limba franceză este esențială pentru diverse situații cotidiene, cum ar fi mersul la cumpărături, ora sau dat indicații. Iată o listă de numere în franceză de la 1 la 20:
 • Un
 • Deux
 • Trois
 • Quatre
 • Cinq
 • Sase
 • Sept
 • Huit
 • Neuf
 • Dix
 • Onze
 • Douze
 • Treize
 • Quatorze
 • Quinze
 • Seize
 • Dix-sept
 • Dix-huit
 • Dix-neuf
 • Vingt

Numărarea zecilor până la 100

După ce ați învățat numerele de la 1 la 20, puteți trece cu ușurință la numărarea zecilor până la 100:
 • Trente
 • Quarante Cinquante
 • Soixante
 • Soixante-dix (literalmente "șaizeci și zece")
 • Quatre-vingts (literal "patru-douăzeci")
 • Quatre-vingt-dix (literal "patru-douăzeci-zece")
 • Cent

Consiliere pentru reținerea numerelor în franceză

Memorarea numerelor franceze poate fi o provocare, dar cu o abordare corectă, le puteți stăpâni rapid. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă amintiți numerele franceze:

Descompuneți numerele mai mari: Pentru numerele între 21 și 69, descompuneți-le în componentele lor (zeci și unități). De exemplu, 42 este "quarante-deux" (patruzeci și doi). Pentru numerele între 70 și 99, amintiți-vă structura unică a numerelor franceze, combinând 60 sau 80 cu numere suplimentare.

Practicați în mod regulat: Practica consecventă este esențială. Recitiți numerele cu voce tare sau scrieți-le zilnic pentru a vă întări memoria.

Utilizați dispozitive de memorie: Creați asocieri, rime sau imagini pentru a vă ajuta să vă amintiți mai ușor numerele. De exemplu, ați putea să vă amintiți "trois" (trei) gândindu-vă la un triunghi cu trei laturi.

Incorporați numerele în viața de zi cu zi: Exersați numărarea obiectelor din jurul dumneavoastră, cum ar fi scările sau obiectele din coșul de cumpărături, pentru a vă ajuta să vă consolidați cunoștințele numerice într-un context practic.

Exprimarea vârstei, a prețurilor și a timpului folosind numere

Să fii capabil să exprimi vârsta, prețurile și timpul folosind numere este foarte important pentru comunicarea de zi cu zi în limba franceză. Iată cum să folosiți numerele în aceste contexte:

Vârsta: Pentru a exprima vârsta, folosiți verbul "avoir" (a avea) urmat de numărul care reprezintă vârsta. De exemplu, "J'ai 25 ans" înseamnă "am 25 de ani" (literal, "am 25 de ani").

Prețuri: Atunci când se discută despre prețuri, folosiți cuvântul "euro" sau "euros", în funcție de sumă, și "centime" sau "centimes" pentru valori mai mici. De exemplu, 4,50 euro ar fi "quatre euros cinquante centimes". De asemenea, într-o conversație, puteți spune "quatre euros cinquante" fără a menționa "centimes"."

Ora: Spunerea orei în limba franceză presupune folosirea numerelor împreună cu expresii specifice. Pentru ore întregi, folosiți "heure" sau "heures" în funcție de număr. De exemplu, "3:00" ar fi "trois heures". Pentru minutele trecute de oră, adăugați pur și simplu numărul de minute după oră. De exemplu, "3:15" ar fi "trois heures quinze". Rețineți că formatul de 24 de ore este utilizat în mod obișnuit în Franța, astfel că 15:00 ar fi "quinze heures."

Zilele săptămânii, lunile și anotimpurile

Înțelegerea zilelor săptămânii, a lunilor și a anotimpurilor în limba franceză este esențială pentru a face planuri, pentru a programa întâlniri și pentru a discuta despre evenimente sau condițiile meteorologice. Iată care sunt zilele săptămânii, lunile anului și anotimpurile în limba franceză:

Zilele săptămânii

 • Lundi - luni
 • Mardi - marți
 • Mercredi - miercuri
 • Jeudi - joi
 • Vendredi - vineri
 • Samedi - sâmbătă
 • Dimanche - duminică

Rețineți că zilele săptămânii nu sunt scrise cu majuscule în franceză, spre deosebire de engleză.

Lunile anului

 • Janvier - ianuarie
 • Février - februarie
 • Mars - martie
 • Avril - aprilie
 • Mai - mai
 • Juin - iunie
 • Juillet - iulie
 • Août - august
 • Septembre - septembrie
 • Octobre - octombrie
 • Novembre - noiembrie
 • Décembre - decembrie

În mod similar cu zilele săptămânii, nici lunile nu se scriu cu majuscule în limba franceză.

Sezoane

Printemps - Primăvara: Printemps se caracterizează prin vreme mai caldă, flori și zile mai lungi. De obicei, durează din martie până în mai.

Été - Vara: Été este cel mai cald anotimp al anului, cu zile lungi și multă lumină solară. Vara în Franța se întinde de obicei din iunie până în august.

Automne - Toamna: Automne este un sezon de tranziție, cu frunze care cad și temperaturi mai scăzute. În general, are loc din septembrie până în noiembrie.

Hiver - Iarna: Hiver este cel mai rece sezon, marcat de zile mai scurte, temperaturi mai scăzute și, uneori, zăpadă, în funcție de regiune. Iarna în Franța durează de obicei din decembrie până în februarie.

Culorile

O înțelegere solidă a culorilor în limba franceză este esențială pentru a descrie obiecte, pentru a exprima preferințe și chiar pentru a folosi expresii idiomatice. În această secțiune, vom aborda culorile comune, modul de descriere a obiectelor folosind vocabularul culorilor și câteva expresii populare în franceză care încorporează culori.

Listă de culori comune

 • Blanc/blanche - Alb
 • Noir/noire - Negru
 • Gris/grise - Gri
 • Rouge - Roșu
 • Bleu/bleue - Albastru
 • Vert/verte - Verde
 • Jaune - Galben
 • Orange - Portocaliu
 • Rose - Roz
 • Marron - Maro
 • Violet/violet/violette - Violet

Rețineți că unele adjective de culoare, cum ar fi "blanc", "noir" și "gris", au forme masculine și feminine diferite.

Descrierea obiectelor folosind vocabularul culorilor

Pentru a descrie obiecte folosind vocabularul culorilor, plasați adjectivul de culoare după substantivul pe care îl modifică. De exemplu:

 • Un chapeau rouge - O pălărie roșie (sau în traducere directă: o pălărie roșie)
 • Une voiture bleue - O mașină albastră (sau în traducere directă: o mașină albastră)
 • Des fleurs blanches - Flori albe (în traducere directă: flori albe)

Nu uitați să potriviți genul și numărul adjectivului de culoare cu substantivul pe care îl modifică.

Expresii idiomatice care folosesc culori

Franceza este bogată în expresii idiomatice colorate care încorporează vocabularul culorilor. Iată câteva exemple:

 • Voir la vie en rose - A vedea viața prin ochelari roz (literal, "a vedea viața în roz")
 • Être vert de jalousie - A fi verde de invidie
 • Donner le feu vert - A da lumina verde
 • Avoir une peur bleue - A fi speriat rău de tot (literal, "a avea o frică albastră")
 • Rire jaune - A da un râs forțat (literal, "a râde galben")

Optimizează-ți învățarea cu un meditator de franceză

Învățarea limbii franceze cu îndrumarea unui tutore, a unui profesor sau prin intermediul unei școli de limbi străine sau a unei clase poate face o diferență semnificativă în călătoria dumneavoastră de învățare a limbii. Aici, discutăm despre relevanța și beneficiile acestor resurse și oferim câteva sfaturi pentru a găsi opțiunile potrivite pentru dumneavoastră.

Beneficii ale unui meditator de franceză

Învățare personalizată: Un tutore sau un profesor își poate adapta metodele de predare pentru a se potrivi stilului dvs. de învățare, asigurându-se că progresați eficient și eficace.

Învățare personalizată: Un tutore sau un profesor își poate adapta metodele de predare pentru a se potrivi stilului dvs. de învățare, asigurându-se că progresați eficient și eficace.

Reacții imediate: Tutorii și profesorii vă pot oferi feedback în timp real cu privire la pronunția, gramatica și utilizarea vocabularului, ajutându-vă să corectați greșelile și să vă perfecționați mai repede.

Învățare structurată: Școlile și clasele de limbi străine oferă un curriculum structurat, care vă poate ajuta să rămâneți pe drumul cel bun și să mențineți un ritm de învățare constant.

Motivare și responsabilitate: A avea un tutore, un profesor sau un meditator vă poate menține motivat și responsabil pentru progresul dumneavoastră, asigurându-vă că rămâneți angajat față de obiectivele dumneavoastră de învățare a limbilor străine.

Înțelegeri culturale: Tutorii, profesorii și cursurile de limbi străine încorporează adesea elemente culturale în lecțiile lor, oferindu-vă o înțelegere mai profundă a culturii și obiceiurilor franceze.

Consiliere pentru găsirea unui meditator, profesor sau curs de limbă franceză

Școli de limbi străine locale: Verificați la școlile de limbi străine locale din zona dumneavoastră pentru cursuri de franceză. De exemplu, căutați "cursuri de franceză Brașov" sau "curs de franceză Iași" online pentru a găsi opțiuni în apropierea dumneavoastră.

Platforme de meditații online: Site-uri web precum meet'n'learn oferă o bază de date de meditatori de franceză, dintre care unii pot fi localizați în zona dvs. specifică. Căutați "Tutore franceză Cluj" sau "Meditator franceză București" pentru a găsi opțiuni potrivite.

Concluzie

Începerea aventurii dumneavoastră în limba franceză este o experiență antrenantă și plină de satisfacții. Cu o bază solidă în vocabularul esențial, veți fi bine pregătiți pentru a comunica eficient și pentru a înțelege limba la un nivel mai profund.

Utilizarea resurselor, cum ar fi tutorii de franceză, profesorii sau cursurile de limbi străine, vă poate îmbunătăți experiența de învățare și vă poate oferi îndrumare și sprijin valoros în călătoria dumneavoastră de învățare a limbii. Pe măsură ce vă extindeți vocabularul și abilitățile în limba franceză, îmbrățișați oportunitățile de a exersa vorbirea, de a vă cufunda în mass-media franceză și de a vă implica cu vorbitori nativi pentru a vă consolida înțelegerea și competența în această limbă frumoasă și captivantă. Bonne chance!