Cum să înveți să cânți la chitară? 4 pași de bază

Cum să înveți să cânți la chitară? 4 pași de bază

Опубліковано: 20 ian. 2023 Автор: Juraj S.

Chitara este unul dintre cele mai populare instrumente muzicale din lume. Este cântată de mulți muzicieni, cântăreți și oameni care iubesc muzica. Doriți să puteți cânta câteva melodii pentru a vă lăuda în fața familiei și a celor dragi sau aspirați să deveniți un profesionist veritabil? V-am pregătit un ghid practic și sfaturi pentru a învăța să cântați la chitară.

Tip de chitară

Pentru început, este important să alegeți tipul de chitară pe care doriți să învățați să cântați. Veți găsi o mare varietate de modele de chitară pe piața de astăzi, toate acestea încadrându-se

în trei grupe de bază.

Acestea sunt:

  • clasic; chitare,
  • acustică; chitare,
  • chitare electrice.

Chitare clasice

Chitarele clasice se caracterizează prin corpul lor mai robust și prin faptul că nu se cântă cu un târnăcop, ci cu degetele. Ele sunt folosite de obicei pentru a cânta muzică clasică și flamenco. Este un tip de chitară foarte popular, folosit nu numai de profesioniști, ci și de începători.

Chitara clasică este una dintre cele mai vechi chitare pe care le veți găsi pe piață. Istoria lor datează din perioada barocă, care a predominat în secolele XVII-XVIII. În această perioadă, chitara clasică arăta mult mai diferit decât în prezent. Corpul său era mult mai robust și mai masiv. Abia în secolul al XIX-lea a căpătat forma caracteristică pe care o cunoaștem astăzi. Chitara clasică este precursoarea altor tipuri de chitare care au evoluat din ea, cum ar fi chitarele acustice sau electrice.

O chitară clasică tradițională are doisprezece corzi. Ar trebui să fie așezată pe piciorul stâng, iar mâna dreaptă care cântă sau zdrăngăne corzile ar trebui să fie aproape de partea din spate a găurii de sunet. Cu toate acestea, dacă doriți ca chitara să scoată sunete ușor diferite, puteți muta mâna mai sus.

În trecut, corzile de chitară erau făcute din intestine de animale. În prezent, pentru ele se folosesc materiale precum nailon sau fluoropolimeri.

În unele cazuri, este posibil să întâlniți și termenul "chitară clasică modernă". Acest termen distinge noua chitară clasică de forme mai vechi de chitare care aparțin, de asemenea, categoriei clasice, dar care nu mai sunt utilizate în prezent. De exemplu, ar putea fi vorba de chitara romantică timpurie cu șase coarde din 1790 până în 1880, sau chitarele baroce anterioare cu cinci coarde.

Materialele și metodele de fabricare a chitarelor clasice pot varia în funcție de producător.

Cu toate acestea, forma de pară este considerată a fi cea mai comună.

Interesant

O chitară clasică cu corzi de oțel are, de obicei, paisprezece corzi și este ținută în mod obișnuit cu o curea în jurul gâtului și umărului.

Corp chitară clasică

În plus față de împărțirea pe mărimi, o chitară clasică poate fi împărțită și în funcție de corp:

  • Capac stratificat - denumit și cocă de placaj. Este o alternativă excelentă pentru începătorii care nu doresc să investească imediat mii de euro într-un instrument. Plusul chitarelor cu corp laminat este și durabilitatea ridicată a acestora. Nu le deranjează manipulările mai rele sau faptul că sunt mutate dintr-un loc în altul în mod regulat.
  • Semisolide - partea frontală a acestor chitare este realizată din lemn masiv, în timp ce spatele și părțile laterale sunt realizate din material laminat. Cu această combinație, veți obține un sunet mai plin și mai frumos atunci când cântați. Dezavantajul este prețul mai mare și rezistența mai slabă la umiditate.
  • Massive - acestea sunt chitarele al căror corp este realizat în întregime din lemn masiv. Calitatea materialelor este ridicată, ceea ce, la rândul său, determină prețul. Pentru chitarele all-massive veți plăti câteva mii de euro. Pentru muzicienii profesioniști, totuși, acestea sunt cea mai bună alegere, deoarece oferă cel mai frumos sunet. Dezavantajul este sensibilitatea ridicată la o umiditate mai mare, așa că este important să aveți grijă unde și cum le depozitați.

Chitare acustice

Chitarele acustice se caracterizează prin faptul că au o gama mult mai complexă și mai largă decât chitarele clasice. Le puteți folosi în rock, folk, blues, pop și country, de exemplu. Un alt avantaj este că sunt puțin mai ușor de cântat, deoarece claviatura este mai îngustă și corpul este mai rotund, ceea ce garantează un confort mai mare.

Acest tip de chitare are corduri metalice, care sunt mult mai puternice decât corzile de nailon folosite la chitarele clasice. Cu toate acestea, dacă ar fi să cântați la ele fără un târnăcop, v-ați putea răni foarte ușor. Așadar, asigurați-vă că achiziționați unul împreună cu chitara dumneavoastră.

Chitara acustică a fost fabricată pentru prima dată de producătorii americani de instrumente muzicale în secolul al XIX-lea. A fost denumită "chitara occidentală" și s-a caracterizat prin faptul că muzicienii nu aveau nevoie să folosească un amplificator atunci când cântau la ea.

Chitara acustică este ideală atât pentru începători, cât și pentru profesioniști. Poți să cânți doar câteva note sau să cânți un cântec întreg. Sunetele pe care le produce chitara sunt naturale și nu necesită nicio amplificare cu ajutorul tehnologiei electrice.

Cordurile metalice pentru chitară acustică produc un sunet mai complex și mai strălucitor decât corzile de nailon. De asemenea, au o tensiune mai mare și sunt mai apropiate. Corpul tinde să fie fabricat din diferite tipuri de lemn, iar cu cât calitatea este mai bună, cu atât mai bun este sunetul pe care îl obțineți. Cedrul, de exemplu, este ideal, deoarece suportă diferite tipuri de tonuri.

Tipuri de chitare acustice

Chitarele acustice sunt împărțite în mai multe grupe de bază, și anume:

  • Orchestra de chitară acustică - denumită și Auditorium. Aceasta este o chitară care a fost fabricată în secolul trecut, când era folosită în principal pentru sunetul său echilibrat.
  • Chitara acustică de concert - se caracterizează prin producerea unui sunet mai strălucitor și mai ascuțit. Unele modele pot produce tonuri de bas mai joase.
  • Chitară acustică Deadnought - Acest tip de chitară are un corp mare și adânc care produce un sunet puternic și are un bas mai pronunțat.
  • Chitara acustică de salon - a fost deosebit de populară la începutul secolului XX. Este cunoscută pentru corpul său mic și subțire, care seamănă foarte mult cu o chitară clasică. În zilele noastre, nu prea mai este folosită.
  • Chitară acustică Jumbo - unii o numesc "chitară cowboy". Corpul său este mai pronunțat, mai ales în partea de jos. Acest tip de chitară produce un sunet destul de puternic, cu tonuri profunde.

Chitare electrice

Un alt tip de bază este chitara electrică, pe care o puteți distinge foarte rapid și ușor de chitara clasică și de cea acustică. Acestea nu sunt foarte rezistente și au de obicei un aspect colorat interesant. Există, de asemenea, o diferență în ceea ce privește modul în care sunt utilizate. Puteți cânta la ele și singuri, dar în cele mai multe cazuri se conectează la hardware.

Pentru cei care abia învață să cânte la chitară electrică, echipamentul nu trebuie să fie prea mare. Este potrivit și un kit mai mic și mai ieftin de acasă, care va îmbunătăți sunetul chitarei și vă va permite să o folosiți la potențialul maxim.

Prima chitară electrică a fost produsă în 1932, când era folosită în principal de muzicienii de jazz. Cu toate acestea, a dobândit cea mai mare popularitate în anii 1950 și 1960, când a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din muzica populară. Astăzi, este folosită în aproape toate stilurile și genurile, inclusiv pop, rock, folk, country, blues și jazz.

Acest tip de chitară este, de asemenea, considerat o componentă majoră în dezvoltarea blues-ului electric, a rock and roll-ului și a muzicii rock și heavy metal.

În fiecare dintre genuri, chitara electrică este utilizată diferit. De exemplu, în pop și rock, poate servi ca o chitară ritmică, cântând secvențe de acorduri și stabilind ritmul, sau ca o chitară solo, umplând unele pasaje.

Tipuri de chitare electrice

Chitarele electrice sunt împărțite în mai multe tipuri. De regulă, veți întâlni:

  • Stratocaster - acest tip de chitară a fost fabricat pentru prima dată de Fender. Cu toate acestea, mulți muzicieni s-au îndrăgostit atât de mult de ea încât și alții au început să o fabrice. Este o chitară electrică versatilă care poate fi folosită în aproape toate genurile muzicale. Este potrivită atât pentru profesioniști, cât și pentru începători.
  • Les Paul - Chitarele Les Paul sunt caracterizate de un singur decupaj în partea de jos a corpului. În plus, acestea au un pickup dublu, care asigură un semnal de ieșire puternic. Chitarele Les Paul sunt deosebit de populare în genuri muzicale precum metal, reggae și blues.
  • Telecaster - Telecaster a fost, de asemenea, prima produsă de Fender. După o perioadă foarte scurtă de timp, însă, aceste chitare au devenit atât de populare printre muzicieni, încât astăzi le puteți găsi în portofoliul altor mărci. Telecaster au un singur cutaway și un aspect elegant. Au un sunet foarte clar, motiv pentru care sunt folosite în principal în muzica country și pop.
  • Super Strat - acestea sunt chitarele inspirate de Stratocaster. Au un gât și un corp mai îngust, colțuri ascuțite și cutaways adânci. Sunt folosite de obicei în rock și metal.
  • SG - au fost lansate de Gibson, dar astăzi le puteți găsi și în oferta altor producători. Chitarele SG au un corp simetric și două cutaways. Este un tip destul de versatil care este folosit în multe genuri muzicale.
  • Semiacoustic - forma și dimensiunea lor seamănă cu chitarele acustice. Au un corp gol și mai mare, ceea ce le permite să scoată sunete "rotunde" foarte plăcute. Din acest motiv, sunt cel mai des folosite în jazz și blues.
  • Multi-string - pot avea șapte sau opt corzi, ceea ce le permite să producă tonuri mult mai profunde decât alte chitare electrice. Modelele cu mai multe corzi sunt cel mai des folosite în genurile moderne de metal.
  • Baritone - acest tip de chitare are de obicei șase corzi și o menzură extinsă, adică partea dintre claviatură și gongul zero. Prin urmare, le puteți acorda mai jos decât chitarele clasice. Dură și grea - aceste chitare sunt concepute pentru genurile rock și metal. Sunt cunoscute pentru faptul că au designuri neconvenționale și interesante.

Alți parametri importanți pentru alegerea unei chitare

Când alegeți o chitară, este important să vă uitați la mai mulți alți parametri în afară de tip.

Doar așa vă veți asigura că modelul ales vă va servi bine.

Întrebări de bază pe care să le puneți înainte de a alege

Pentru a începe, răspundeți la câteva întrebări de bază pentru a determina ce tip de chitară este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

  • Ce tip de muzică ați dori să cântați cel mai des? Tipul de muzică pe care doriți să o cântați determină tipul de chitară pe care o alegeți. Cele acustice sunt potrivite pentru pop, folk, country sau blues. Cele clasice sunt folosite în principal pentru a cânta muzică clasică, dar nu vor fi o problemă nici atunci când cântați pop sau folk. Chitarele electrice sunt versatile și puteți cânta aproape orice cu ele. Dar ele sunt indispensabile mai ales în metal și rock.
  • Ce buget aveți? Cât de mult sunteți dispus sau capabil să plătiți pentru o chitară va influența foarte mult întreaga selecție. Este adevărat că începătorii nu ar trebui să investească prea mult într-un instrument muzical. Acest lucru se datorează faptului că s-ar putea să constate că nu le mai place să cânte după o perioadă scurtă de timp. Dacă sunteți la început de drum, alegeți un model cu un preț cuprins între 100 și 150 de euro. Mai târziu, când vă veți perfecționa și veți dori să începeți o carieră de muzician, investiți într-o chitară mai scumpă, care costă câteva sute sau o mie de euro.
  • Cât de înalt sunteți? Puneți-vă această întrebare, mai ales dacă doriți să alegeți o chitară pentru un copil sau o persoană mai scundă. Acest lucru vă va asigura că instrumentul muzical nu va cauza probleme atunci când cântați. De exemplu, persoanele care au sub 160 cm ar trebui să evite chitarele clasice mari. Mai degrabă, ar trebui să opteze pentru modele mai mici, cum ar fi cele de șapte optimi de minut.

Mărimea și greutatea chitarei

Dimensiunile și greutatea chitarei dvs. depind de tipul de chitară pe care îl alegeți. Este adevărat că chitarele electrice sunt mai mici decât chitarele acustice și clasice, care tind să fie masive. Pe de altă parte, greutatea lor poate fi mai mare din cauza unor componente, cum ar fi corzile metalice. Chitarele electrice obișnuite cântăresc între 5 și 7 kilograme, ceea ce poate fi prea mult pentru copii, de exemplu.

Mulți experți recomandă, prin urmare, chitarele în funcție de vârsta și înălțimea persoanei care intenționează să cânte la ea. Recomandările lor sunt următoarele:

Dimensiunea chitarei clasice

  • ¼ - sferturi de chitară - concepute pentru copii mai mici, cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani, cu o înălțime cuprinsă între 100 și 115 cm,
  • ½ - jumătăți de chitară - acestea sunt chitare mai mari, potrivite pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani și cu o înălțime între 115 și 135 cm,
  • ¾ - chitare trei sferturi - potrivite pentru copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 11 ani și înălțimea între 135 și 150 cm,
  • ⅞ - chitare de șapte minute - potrivite pentru copii cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani și pentru persoane cu înălțimea cuprinsă între 150 și 160 cm,
  • 4⁄4 - chitare full size - chitare clasice full size care sunt potrivite pentru copiii cu vârsta de peste 13 ani și pentru adulții care au o înălțime mai mare de 160 cm.

Dimensiunea chitarei electrice

  • ½ - jumătăți de chitară - vârste de la 5 la 8 ani și înălțimi de la 80 la 100 cm,
  • ¾ - chitare trei sferturi - vârste între 8 și 12 ani și înălțimi între 100 și 125 cm,
  • 4⁄4 - chitară full size - de la vârsta de 12 ani în sus și înălțimi de la 125 cm.

Dimensiunea chitarei acustice

  • ¾ - chitare trei sferturi - vârste între 5 și 12 ani și înălțimi între 100 și 120 cm,
  • ⅞ - chitare de șapte minute - vârste între 12 și 15 ani și înălțime între 120 și 165 cm,
  • 4⁄4 - chitară full size - vârste începând cu 15 ani și înălțimi de la 165 cm.

Tip de lemn

Tipul de lemn folosit la fabricarea unei chitare are o mare influență asupra modului în care aceasta sună.

Următoarele tipuri sunt cel mai des folosite:

  • Cedru - chitarele fabricate din el sunt concepute pentru o interpretare mai silențioasă și o zdrăngănire moale. Prin urmare, sunt potrivite pentru începători sau pentru cei cărora le place să cânte la chitară lângă foc, de exemplu.
  • Smrek - lemn durabil care nu se supără nici de un tratament mai agresiv. Este o alegere bună pentru cei care vor să se aplece asupra modului în care cântă și tânjesc după tonuri clare și puternice.
  • Mahogany - este un lemn de duritate medie și de foarte bună calitate, folosit pentru corpurile și gâturile chitarelor. Caracteristica sa este un răspuns puternic în frecvențele joase și medii.
  • Tei - este exact opusul mahonului. Este un lemn moale și ușor, care emite un răspuns puternic în frecvențele medii. Lemnul de tei este cunoscut pentru prețul său mai mic, motiv pentru care este folosit la fabricarea chitarelor mai accesibile.
  • Palisandru - un lemn foarte dur, dar rar folosit pentru corpurile de chitară. Se găsește de obicei pe claviaturi.
  • Ebonit - Ebony este, de asemenea, un lemn de esență tare care este utilizat pe scară largă la fabricarea clapelor. Cu toate acestea, deoarece este mai scump, este mai probabil să îl întâlniți la chitarele mai scumpe.
  • Javor - acest lemn dur și durabil este folosit în principal de producătorii de chitare pentru gâturi. Punctul său forte este răspunsul său mare la frecvențele înalte.

Încercați chitara

Când vrei să fii sigur că chitara pe care o alegi este cea mai bună pentru tine, asigură-te că o încerci. Mergeți la un magazin de muzică, luați-o în mâini și vedeți dacă este prea grea sau prea mare. Nu uitați, nu trebuie să cumpărați chitara imediat. Puteți lăsa totul să vă treacă prin cap sau puteți verifica pe internet pentru a vedea dacă modelul este vândut undeva mai ieftin.

Nu uitați de accesorii

Asigurați-vă că primiți accesorii de calitate pentru chitara dvs. De unele accesorii veți avea nevoie încă de la început, de altele mai târziu.

Accesoriile esențiale pentru a facilita cântatul la chitară includ:

  • Rubber - nu trebuie ratat dacă intenționați să cântați la chitară acustică sau electrică. Cu toate acestea, îl puteți folosi și la chitara clasică, mai ales dacă nu doriți să vă iritați buricele degetelor. Puteți găsi pe piață bețișoare interesante în una sau mai multe culori. Așa că puteți alege exact pe placul dvs.
  • Corduri de chitară - veți face bine să le țineți în stoc. Ar trebui să le alegeți în funcție de tipul de chitară.
  • Rafturi - În loc să vă puneți chitara pe podea sau pe un raft, procurați-vă un suport practic pentru a o depozita în siguranță. Astfel, nu vă veți împiedica niciodată de ea sau nu va cădea de undeva și se va strica.
  • Ecuri - veți avea nevoie de ele mai ales atunci când intenționați să vă transportați chitara dintr-un loc în altul. O husă robustă va asigura că instrumentul va supraviețui călătoriei în mașină, autobuz sau avion.
  • Curele de chitară - dacă doriți să cântați la chitară în picioare, aveți nevoie de o curea confortabilă. Veți găsi o varietate de curele pe piață, modelele elegante din piele fiind printre cele mai scumpe.

Consiliere de specialitate

Puteți obține, de asemenea, diverse accesorii speciale pentru chitara dumneavoastră, cum ar fi efectele de chitară, care modifică sunetul chitarei, sau un combo de chitară format dintr-un amplificator și un difuzor.

Cum să înveți să cânți la chitară?

După ce știi cum să alegi o chitară, poți începe să înveți cum să cânți la ea. Atunci când cântați la chitară, aveți în general două opțiuni cu privire la modul în care puteți face acest lucru:

  • învățare de sine stătătoare,
  • profesor/școală de muzică.

Autoînvățare

Puteți învăța să cântați la chitară acasă. Întregul proces va fi mai lung și mai dificil, dar nu ai de ce să te temi. Există acum tutoriale practice sub formă de cărți, articole și videoclipuri pentru a face învățarea mai ușoară.

Deci, cum să înveți să cânți la chitară acasă? Urmează doar câțiva pași de bază:

1. Noțiuni de bază pentru a cunoaște chitara

Dacă nu ați mai ținut niciodată în mână o chitară, trebuie să vă familiarizați cu ea. Uitați-vă bine la ea și aflați din ce este făcută. Piesele pe care le vedeți pe ea au nume diferite. Acestea sunt:

  • Corduri - aceasta este partea care produce sunetul și la care se cântă cu degetele sau cu un târnăcop.
  • Corpul țevii - situat în cea mai largă parte a corpului chitarei și are o formă dreptunghiulară.
  • Gaura de rezonanță - este o gaură situată pe corpul chitarei. Tot sunetul iese din ea.
  • Prague - acestea sunt coloanele pe care le găsiți pe claviatură. Fretboard - partea lungă a chitarei. Aceasta indică acordurile.
  • Mecanica de acordaj - situată pe claviatura chitarei. Se utilizează pentru acordaj.

2. Învățarea acordurilor

Un acord este o consonanță de mai multe tonuri. Aveți nevoie de cel puțin două degete pentru a cânta. Învățarea acordurilor poate fi o provocare pentru începători, deoarece nu există scurtături sau metode care să vă ajute în acest sens. Pur și simplu trebuie să le memorați ca pe o poezie sau ca pe un alfabet.

3. Schimbări de acorduri

După ce ați învățat acordurile, începeți să alternați între ele. Când cântați, încercați să nu vă concentrați pe o mână sau pe cealaltă. Încercați să obțineți o armonie naturală.

Pentru a face învățarea schimbărilor de acorduri mai ușoară și mai plăcută, încercați să cântați melodia Wonderwall de Oasis, care este foarte populară în rândul începătorilor.

4. Exerciții fizice regulate

Cântatul la chitară este un proces nesfârșit în care te poți îmbunătăți constant. Odată ce ai învățat să cânți un cântec mai ușor, treci la următorul care va fi puțin mai dificil. Petreceți cel puțin o oră pe zi cântând la chitară și veți vedea primele rezultate foarte curând.

Profesor sau școală de muzică

Vrei să accelerezi procesul de învățare a chitarei, sau ai nevoie de un expert care să te supravegheze și să-ți explice unde faci greșeli? În acest caz, începeți să frecventați o școală de muzică sau găsiți un profesor profesionist care să vă dea lecții de chitară pentru începători.

Multe școli de artă elementare și secundare oferă cursuri de chitară pentru copii sau adulți pentru a învăța atât elementele de bază, cât și tehnici și trucuri avansate. Cursurile sunt de obicei concepute pentru mai mulți studenți, astfel încât să puteți întâlni și cunoaște alte persoane iubitoare de muzică.

Dacă doriți lecții doar pentru dumneavoastră, alegerea ideală este un profesor de chitară. Puteți găsi foarte ușor un profesor sau un meditator pe internet. Lecțiile de chitară pot avea loc apoi online sau în persoană, de obicei la sediul profesorului. Așadar, puteți găsi cu ușurință lecții de chitară în București, lecții în Cluj-Napoca, lecții particulare în Iași sau un profesor de chitară în Timișoara

Lecțiile private de chitară sunt o opțiune mai bună decât cursurile cu mai multe persoane pentru mulți începători și jucători avansați. Acest lucru se datorează abordării personale a profesorului și învățării mai intensive. Veți obține mult mai mult de la o singură lecție de chitară.

Învățați cum să cântați singur la chitară

Chitara este unul dintre cele mai populare instrumente muzicale. Nu este dificil să cânți, dar este important să îi dedici suficient timp. Dacă doriți să vedeți rezultate după doar câteva săptămâni și să vă ușurați întregul proces de învățare, căutați lecții de chitară și pian predate de un tutore profesionist în loc să luați lecții pe cont propriu. Acesta vă va învăța nu numai elementele de bază, ci și diverse trucuri sau cum să cântați melodii mai dificile.